omlet z cukinią i porem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pory

    75 dkg
  • cukinia

    50 dkg
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajka

    5 szt
  • gałka muszkatołowa

  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • parmezan starty

    4 łyżki
  • ser edamski

    50 (starty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory oczyszczamy,usuwamy zielone części,białe części kroimy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki.Na dużej patelni rozgrzewamy olej ,wkładamy pory i podsmażamy mieszając następnie dusimy pod przykryciem 10 min.Cukinię myjemy oczyszczamy i kroimy na plasterki grubości pół centymetra i kroimy jeszcze na pół.Cukinię i przeciśnięty czosnek dodajemy do porów i dusimy razem jeszcze 10 min.Warzywa przekładamy do salaterki i studzimy.Jajka lekko roztrzepać i łączymy je z serem edamskim i parmezanem i warzywami.przyprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.Masło topimy na patelni wlewamy masę z jajek i warzyw wyrównywamy powierzchnię i smażymy na małym ogniu 20 min,pózniej można na 2 min zapiec na grillu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iza15 08.01.2012 17:00
smaczny
Dorota59 10.08.2011 17:48
uwielbiam cukinię
halinka1011 08.04.2011 08:22
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat