Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z borówkami i miodem
- omlet z borówkami
- omlet z miodem
- owocowe i słodkie śniadanie
- pobudza do działania!
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol oraz kolejno żółtka i mieszamy na małych obrotach miksera. Do masy dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką. Na sam koniec dodajemy borówki i ponownie delikatnie mieszamy.
KROK 2. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej (lub masło klarowane) i wylewamy masę jajeczną z borówkami. Smażymy około 3 - 4 minut (do momentu zarumienienia), a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Gotowy omlet podajemy z ulubionym miodem.