omlet wiosenny z salami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • papryka czerwona

    2/3 małej
  • oliwki czarne

    kilka sztuk
  • groszek zielony

    garść
  • papryka zielona

    2/3 małej
  • papryka żółta

    2/3 małej
  • cebula

    1/2 małej
  • olej kokosowy

    do smażenia
  • salami

  • sól i pieprz

  • kurkuma mielona

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka trzepiemy na jednolitą masę.

Cebulę i papryki podsmażamy na oleju kokosowym, aby trochę zmiękły, doprawiamy solą i pieprzem. Oliwki i salami kroimy w plastry, groszek płuczemy (jeśli korzystamy z mrożonego, wcześniej odmrozić lub zalać wrzątkiem). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Usmażone warzywa, oliwki, kurkumę oraz groszek dodajemy do masy jajecznej.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy masę. Następnie na omlet kładziemy plastry salami oraz (opcjonalnie) oliwki dla ozdoby. Gdy dół omletu będzie lekko podsmażony, przekładamy patelnię (oczywiście taką, którą spokojnie możemy wkładać do piekarnika, bez plastikowych uchwytów) do piekarnika i podpiekamy omlet ok.10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 06.06.2016 10:29
pyszny omlecik
Wacław 06.06.2016 09:58
pyszne śniadanie ;-)
Krystyna32 06.06.2016 07:44
pyszności :)
jagoda5913 06.06.2016 01:10
jaki piękny kolorowy
Damiano 05.06.2016 22:03
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat