Omlet cesarski na słono z boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    1/3 szklanki
  • mąka

    1/3 szklanki
  • sól do smaku

  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • wędzony boczek

    10 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Omlet cesarski na słono z boczkiem foto
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na odrobinie oleju.
Krok 2 - Omlet cesarski na słono z boczkiem foto
1 całe jajko i 1 żółtko wymieszać ze szczyptą soli, mlekiem i mąką.
Krok 3 - Omlet cesarski na słono z boczkiem foto
Dodać zrumieniony boczek (bez tłuszczu) i wymieszać.
Krok 4 - Omlet cesarski na słono z boczkiem foto
! białko ubić, delikatnie wymieszać z masą. Omlet smażyć na wytopionym z boczku tłuszczu, na średnim ogniu, pod przykryciem, z obu stron na rumiano.
Krok 5 - Omlet cesarski na słono z boczkiem foto
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, posolić.
Krok 6 - Omlet cesarski na słono z boczkiem foto
Gotowy omlet porwać na kawałki i posypać usmażoną cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 21.04.2013 23:22
Takiego jeszcze nie jadłam. Muszę to nadrobić.
Dorian 24.10.2012 06:58
pycha
Łukasz15 10.08.2012 17:43
Same pyszności w Twojej księdze
caffee_tea 06.06.2012 20:59
omlet zawsze robiłam., tylko z dżemem, z bitą śmietaną etc.
pacpaw 11.12.2011 11:14
omlet cesarski to jest jakiś specyficzny rodzaj omletu? Jeśli tak czym on się charakteryzuje?
Weronika_eM 01.12.2011 09:36
pycha
Marlena/Kinia 28.11.2011 19:46
na pewno smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat