Omleciki korzenno-miodow

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt
  • mąka

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

  • miód

    5 łyżek
  • przyprawy do grzańca

    1/2 łyżki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1 szczypta
  • jogurt

    3 łyżki
  • przyprawa do piernika

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Omleciki korzenno-miodow foto
2 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 2 - Omleciki korzenno-miodow foto
Dodajemy: 1 łyżkę miodu, przyprawy do piernika, 1/2 łyżki przyprawy do grzańca, szczyptę proszku do pieczenia, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej, 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 żółtka. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Omleciki korzenno-miodow foto
Smażymy na rozgrzanym oleju. Ja lubię mocno brązowy kolor. Po zdjęciu z patelni smarujemy wierzch miodem (tylko nie za dużo bo omleciki same w sobie są słodkie).

PROPOZYCJA PODANIA
Proponuję podawać z kawą latte. Całość zaś przyozdobić kolorowymi kuleczkami do ciast.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela6 07.02.2013 14:54
Pycha :)
Laila2786 10.12.2012 16:42
bardzo ciekawy przepis
eliza135 26.11.2012 20:43
tego jeszcze nie robiłam napewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat