Przepis i sposób przygotowania na: OKRASA Z PSTRĄGA WG ADAMA CHRZĄSTOWSKIEGO.
a gdy jest płynne, zwiększamy ogień tak, aby masło zrumienić, uważając by go nie
przypalić.
Poszarpane mięso pstrąga mieszamy z utartym do białości wcześniej masłem, żubrówką,
posiekaną dymką, szczypiorkiem, śmietaną, oliwą, sokiem z cytryny oraz przestudzonym
odrobinę "brązowym masłem". Następnie doprawiamy.
Na płaskiej blaszce rozsmarowujemy powstałą masę na grubość ok. 2 cm.
Odstawiamy do stężenia.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w julienne.
Na nasze: za pomocą obieraczki kroimy ogórka na cienkie plastry tak, jak obieramy skórkę.
Z każdej strony po trosze, a nasiona odkładamy.
Następnie układamy kilka plastrów na sobie, przepoławiamy, po czym zwinnymi ruchami
kroimy w cieniutkie paseczki, niczym spaghetti.
Mieszamy ogórki z miodem, koperkiem i octem. Doprawiamy i odstawiamy na chwilę.
Następnie dokładnie odcedzamy.
Kiedy masa już stężała, dzielimy chleb na mniejsze kromeczki. Każdą smarujemy śmietaną
ukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka.
Okrasę kroimy na równe kawałki i układamy na ogórkowej sałatce,a wierzch ozdabiamy
kawiorem z łososia, który podkreśla smak powstałej przystawki / przekąski.