Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
anyż
anyżówka 1 łyżeczka
ogórek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu

Kroki postępowania

1
Umyć ogórek .Odciąć końce. Obieraczką do warzyw ścinać cienkie długie paski ( ze skórką ) z ogórka. Najpierw z jednej a potem z drugiej strony ( środek zostanie bo jest za miękki i z pestkami).
Włożyć do miski. Posolić i posypać cukrem . Wymieszać.
Krok 1 - Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu foto
2
Przygotować dresing mieszając olej, sok cytrynowy, anyż gwiazdkowy i ouzo .Odstawić na 10 minut.
Krok 2 - Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu foto
3
Zalać ogórka dresingiem i zostawić na 10 minut.
Krok 3 - Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu foto
4
Odsączyć z dresingu i układać obok dania do którego będzie podany, osobno w miseczce lub jako dekorację naczynia z jakąś potrawą.
Tu wykorzystałam jako dekorację podając na kratce z anyżkowego - ogórkowego tagliatelle puree ziemniaczane , a na nim kotlet mielony .
Krok 4 - Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu foto
5
Pomysł na układanie w ten sposób ogórka podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV ( kompletnie nie pamiętam co to było bo program był w nocy , dotyczył dań z ryb i ogórek był tam przypadkiem). Spodobało mi się. Stwierdziłam, że można go ( pomysł) wykorzystać do innych potraw.
Krok 5 - Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 24.11.2013 19:20
Dresing interesujący.Z braku anyżówki,chyba wystarczy gwiazdka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak