Ogórki w miodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Domowe ogórki w miodzie w chłodnym miejscu przechowają się do 6 miesięcy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki świeże

    0.5 kilograma
  • woda

    250 mililitrów
  • biały ocet winny

    250 mililitrów
  • nasiona gorczycy Prymat

    2 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    0.25 łyżki
  • miód

    60 gramów
  • koperek świeży

    1 łyżeczka
  • kwiatostan kopru

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. W garnku zagotować ocet, wodę, nasiona gorczycy, sól i cukier. Następnie dodać miód i gotować jeszcze około 3 minuty, pod koniec wrzucić koper. Plasterki ogórka włożyć do suchych wyparzonych słoiczków, dodać kwiatostan kopru a zalać gorącą zalewą octową. Słoiki przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut. Słoiczki w wodzie dobrze jest oddzielić od siebie serwetkami, mogą być nawet papierowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat