Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne chrzanowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 2 kg
sól kamienna 2 łyżki
chrzan świeży 3 korzenie
chrzan 6 liści
koper świeży 1 roślina
woda 2 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne chrzanowe

Ogórki małosolne całą noc moczę w przefiltrowanej wodzie. Zabieg ten pozwoli nabrać jędrności ogórków szczególnie takich kupionych ze sklepu, gdzie widzimy że są już lekko pomarszczone. Następnego dnia w 2 litrach przefiltrowanej wody rozpuszcza sól. Wkładam namoczone ogórki. Dodaję połamane korzenie chrzanu i liście chrzanu. Ewentualnie uzupełniam wodę, aby przykryła liście. Delikatnie mieszam i odstawiam do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie są gotowe. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 13.02.2013 07:04
Świetne są takie ogórki, uwielbiam . Na pewno są jędrne i chrupiące.
ALAGOR 30.09.2012 21:03
ciekawa koncepcja.
Grażyna13 13.08.2012 14:16
Muszą byc pyszne :)
caralajna 10.08.2012 21:59
kiedyś niechcący dodałam więcej chrzanu i były świetne
Katarzyna/kate1980 09.08.2012 23:06
no takich to jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak