Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki konserwowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
ocet 10 % 1 szklanka
woda 6 szklanek
cukier kryształ 5 łyżek
sól 3 łyżki
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki konserwowe

Ogórki dokładnie umyć. Słoiki dobrze wyparzyć. Na dno słoików powkładać ziela angielskie, liścia laurowego i wsypać trochę gorczycy. Poukładać pionowo ogórki w słoikach.Zagotować szklankę octu z wodą, cukrem i solą. Tak przygotowaną zalewę wlać do każdego słoika z ogórkami. Weki szczelnie zakręcić.Pasteryzować ok.10-15 min tak, żeby słoiki nie stykały się ze sobą.Ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 20.09.2013 07:56
uwielbiamy je i zawsze robię w dużych ilościach :)
IwonaDD 17.07.2013 17:00
bardzo je lubię chrupać w zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak