Ogórki kanapkowe z curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    ok 3 kg gruntowych
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • pieprz

    ziarna
  • gorczyca

  • czosnek

  • koper

  • Zalewa:

  • woda

    5 szkl
  • ocet 10 %

    1 szkl
  • cukier

    1 - 1 1/2 szkl
  • sól

    1 1/2 - 2 łyżki
  • curry

    3 łyżeczki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • cebula

    ok 1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na plastry. Do każdego słoika wrzucamy mały ząbek czosnku, małą gałązkę kopru, liść laurowy, 3-4 ziarna pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy. Przygotowane ogórki ciasno układamy w słoikach.

Gotujemy składniki na zalewę i na koniec wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę. Gorąca zalewą z cebulą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 5-10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 20.08.2017 13:26
Aniu nam też smakują:)
anka1988 14.08.2017 15:27
jadłam u znajomej i bardzo mi smakowały, mam w planach zrobić w tym roku
katarzynka455 14.08.2017 11:24
Dziękuję Wam bardzo...od pewnego czasu u nas też są jednymi z ulubionych:))
jejkuchnia 14.08.2017 08:04
Jedne z moich ulubionych. :)
Bożena Matuszczyk 12.08.2017 11:06
Pyszne ogóreczki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat