Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócona sałatka gyros z kurczakiem
Chyba wszyscy znają smak sałatki gyros. W niemal każdym przepisie dobór składników jest ten sam, a niekiedy różni się nieznacznie np. dodatkiem pomidorów lub papryki. Podobnie jest z krokami przygotowywania sałatki gyros. Krojąc kurczaka do obsmażenia, możemy go wcześniej zamarynować w łyżce oleju i przyprawie gyros lub doprawić go, kiedy już będzie smażył się na patelni. Tutaj panuje pełna dowolność, a kolejność czynności oraz ułożenia składników nie ma wpływu na efekt finalny dania. W tym przepisie dodawanie składników jest odwrotne niż zazwyczaj.
1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju wraz z przyprawą gyros. Odstawić do wystudzenia.
2. Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
3. W misce ułożyć kolejno: posiekaną kapustę pekińską, paprykę, kukurydzę. Na wierzch dodaj usmażonego kurczaka, pokrojone drobno ogóreczki i polać sałatkę sosem.