Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"odrywana" drożdżówka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20g
mąka pszenna 450g
jajko 2
mleko 150ml
cukier 100g
cynamon Prymat 2-3 łyżki
kardamon 1 łyżeczka
masło 100g
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Po ostygnięciu ciasta nie trzeba kroić, płaty ciasta można odrywać. (na zdjęciach wygląda trochę przypalony ale to wina oświetlenia)

Przepis i sposób przygotowania na: "odrywana" drożdżówka

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150ml ciepłego mleka ( może być mleko w temp pokojowej z dodatkiem łyżki gorącej przegotowanej wody) 1-2łyżkami mąki oraz 2łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10minut). Masa powinna zamienić się z płynnej na pulchną gęstą masę.
Krok 1 - "odrywana" drożdżówka  foto
2
Rozpuścić w garnuszku masło i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - "odrywana" drożdżówka  foto
3
Do miski dodajemy 400g mąki, 2 jajka, 50g cukru, połowę roztopionego masła, szczyptę soli i wyrośniętą masę drożdżową. Wszystko razem ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3 - "odrywana" drożdżówka  foto
4
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia masy ( 30-45min). Tak wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką stół i wałkujemy do uzyskania prostokątu o wymiarach około 60x30cm.
Krok 4 - "odrywana" drożdżówka  foto
5
Ciasto smarujemy pozostałym rozpuszczonym masłem, posypujemy całość cukrem, cynamonem i kardamonem (opcjonalnie).
Krok 5 - "odrywana" drożdżówka  foto
6
Ciasto kroimy na paski szerokości naszej formy ( z całego prostokąta wyjdzie około 6pasów). A następnie każdy pasek dzielimy na 3 części.
Krok 6 - "odrywana" drożdżówka  foto
7
Tak powstałe kwadraty układamy obok siebie w formie (25cm) pionowo. Górę smarujemy resztą masła i posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 25-30minut, 180 stopni C.
Krok 7 - "odrywana" drożdżówka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 14.02.2015 17:47
Super pomysł, coś jak kurtosz.
Ola1young 25.01.2015 11:02
ciekawe to ciasto
tytka 24.01.2015 11:38
no właśnie nie wiem dlaczego na zdjęciach wyszło takie przypalone bo w rzeczywistości wcale nie jest czarne
Habibi 24.01.2015 11:30
ostro się przypiekło ;) ja pod koniec pieczenia nakrywam ciasta arkuszem papieru do pieczenia, jeśli się zbytnio rumienią
IZABELA29 24.01.2015 11:17
a gdy ciasto się za bardzo rumieni to warto przykryć folią aluminiową
gosia56 24.01.2015 10:48
super pomysł;)
olkaaa 24.01.2015 10:00
Fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak