Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiadowa pieczeń

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 1,5 kg
olej 10 łyżek
sól 1 łyżka
lubczyk świeży 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
śmietana 30% 300 ml
cebula 1 szt
chrzan ze słoika 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Obiadowa pieczeń

Kroki postępowania

1
Do naczynia wlewamy olej, sól, łyżeczkę pieprzu, lubczyk suszony, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, to wszystko mieszamy, i nacieramy tymi składnikami mięso. Zostawiamy w tym naczyniu na minimum 10 godz pod przykryciem.
Krok 1 - Obiadowa pieczeń foto
2
Po upływie tego czasu mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony, żeby się pory w mięsie pozamykały. Po takim obsmażeniu przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego ( można też do rękawa) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2,5 godz.
 
Krok 2 - Obiadowa pieczeń foto
3
Na patelni smażymy cebulkę, do podsmażonej cebulki dodajemy sos, który mamy z pieczeni podczas pieczenia w piekarniku, zalewamy to śmietaną, dodajemy chrzan, sól i pieprz. Doprowadzamy do lekkiego zagotowania i zgęstnienia.
Pieczeń kroimy na plastry i polewamy sosem chrzanowym.
Smacznego
Krok 3 - Obiadowa pieczeń foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 26.03.2014 17:14
apetyczny przepis :)
Megg 12.03.2014 13:36
bardzo smaczny obiadek
Aleksandra/Olcia 12.03.2014 13:15
pyszna pieczeń
Konczi 12.03.2014 11:32
To musi być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak