Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad wigilijny na zimno

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 duże
jabłko 1 duże
majonez 3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
sok z cytryny do smaku
ziemniaki 5-7 szt.
olej
ocet jabłkowy
czosnek 1 ząbek
matijasy 5-6 filetów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad wigilijny na zimno

Ziemniaki ugotować w mundurkach poprzedniego dnia - odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Posiekać cebulę, dodać do ziemniaków, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Polać olejem wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku i skropić octem jabłkowym.
Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki.

Śledzie opłukać, osączyć i pokroić w spore kawałki - każdy filet na 4-5 części.
Cebulę pokroić w piórka, jabłko obrać i jak najgrubiej utrzeć.
Doprawić sokiem z cytryny, majonezem i jogurtem.
Wymieszać i wstawić do lodówki, aby całość się zmacerowała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 26.12.2012 02:28
Super podoba mi się :-)
Monika58 25.12.2012 19:27
fajne
Habibi 25.12.2012 18:41
U nas w rodzinie jest to tradycyjne danie wigilijne, na wczesny i lekki obiad. Czasami z gorącymi ziemniakami w mundurkach, a czasami z zimną sałatką ziemniaczaną.
Magda24 25.12.2012 18:33
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak