"Nutella z dyni" z cyklu jesienne przetwory

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    3 kg obranej
  • cukier

    750 g
  • kakao

    100 g
  • cukier waniliowy

    3 op.
  • galaretka pomarańczowa

    3 op.
  • sól

    płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę i odważoną dynię podlewam 1/2 szkl. wody i rozgotowuję. Po zmięknięciu miksuję ją podręcznym blenderem. Dodaję cukier, dalej podsmażam ok 60 min, po tym czasie dodaję cukier waniliowy, kakao, wsypuję suche galaretki i podgrzewam całość jeszcze kilka minut (mieszając!) Masa może być płynna - po wystudzeniu stężeje jak należy ;-) Nutellę przekładam do słoiczków i pasteryzuję 15min. Studzić odwrócone do góry dnem. Z tej porcji uzyskałam 8 słoiczków 0.5 l i 1 słoik po dżemie.
xxKatherinee
Jeden z moich słodkich przetworów jesiennych "Nutella z dyni" robiłam ją pierwszy raz i muszę przyznać że jest na prawdę bardzo smaczna i nie do kupienia w sklepie. Jej konsystencją sprawdzi się również świetnie do przełożenia ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 17.03.2015 17:40
fajny przepis
jola91 17.03.2015 17:26
Ciekawy pomysł i jak najbardziej do wypróbowania :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat