Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nutella domowa Agi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy laskowe 30 gram
masło 82% 100 gram
kakao 2 łyżeczki
syrop klonowy 4 łyżki
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
mleko 3,2% 100 ml
cukier trzcinowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nutella domowa Agi

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowaujemy orzechy. Orzechy laskowe musimy uprażyć, aby nadać im nowy posmak i pomoże nam to usunąć skórkę z ich powierzchni. Przekładamy orzechy na małą patelnię, przykrywamy i prażymy na małym ogniu około 5 minut, w tym czasie skórka popęka.
Krok 1 - Nutella domowa Agi foto
2
Orzechy przekładamy do rozdrabniacza i mielimy je na drobną mączkę.
Krok 2 - Nutella domowa Agi foto
3
Do zmielonych orzechów dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę około 7-10 minut. Jeśli będzie to konieczne zróbmy przerwę żeby nie zagrzać urządzenia miksującego.
Krok 3 - Nutella domowa Agi foto
4
Lejącą masę przelewamy do szklaneczki lub pojemniczka i wkładamy do lodówki aby trochę zastygła, po około godzinie będzie gotowa.
Krok 4 - Nutella domowa Agi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 31.01.2017 18:34
lubię słodkie kremy z orzechów laskowych :) w moim dzieciństwie takie orzechowe smarowidło przywoziło się z Czechosłowacji ;)
Futka 31.01.2017 12:38
Ale pyszności! Mniam
Madzai 30.01.2017 11:33
Wspaniała alternatywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak