Przepis i sposób przygotowania na: Nuggetsy z kurczaka w dipie ogórkowo- jogurtowym
Do niewielkiej miseczki wylać porcję jogurtu, dodać majonez, czosnek oraz starte na najdrobniejsze tarce ogórki konserwowe. Wszystko wymieszać i odstawić do przegryzienia na 30min.
Marchewka:
Obraną marchew, kroimy w drobną kostkę i zalewamy pół szklanki wody. Gdy marchewka zrobi się miękka dodajemy masło, mąkę, szczyptę soli oraz cukier. Tak zagotowujemy przez 10 minut na małym ogniu.
Ziemniaki:
Ograć, umyć i ugotować tradycyjnie lub na parze.
Nuggetsy:
Piersi z kurczaka, obmyć i pokroić na nie za duże kwadratowe kawałki. Obsypujemy solą, pieprzem i delikatnie papryką ostrą i namaczamy w pół szklanki mleka przez co najmniej pół godziny. Panierkę przygotowujemy z bułki tartej, papryki ostrej mielonej, słodkiej mielonej i oregano. Odstałe nasączone mlekiem kawałki dobrze obtaczamy w panierce i układamy na rozgrzaną z tłuszczem patelnię.
Talerz według własnego pomysłu udekorowałam liściem sałaty, pomidorem oraz cebulką białą, Przygotowana porcja starcza na 3 osoby.