Norweskie bułeczki z cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdzowe

  • mąka

    600 gram
  • cukier

    100 gram
  • sól

    0.5 łyzeczki
  • drożdże świeże

    50 gram
  • masło

    100 gram
  • mleko 2%

    400 ml
  • jajko

    2 sztuki

Nadzienie

  • masło

    150 gram
  • cukier

    150 gram
  • cynamon Prymat

    1,5 łyzeczki

Glazura

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Robimy zaczyn ze świeżych drożdży : mleko- 1 szklankę podgrzewamy i dodajemy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy na15 minut.
Krok 2 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Do miski: przesiewamy make , dodajemy, sól, cukier i zaczyn . Mieszamy składniki.
Krok 3 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Masło roztapiamy i studzimy . Roztopione masło łączymy z pozostałą ilością mleka, dodając również roztrzepane jajko. Powstałą masę dodajemy do ....
Krok 4 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
miski z mąką i drożdżami- zagniatamy składki i odstawiamy w ciepłe miejsce na pól godziny.
Krok 5 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Przygotowujemy nadzienie . W tym celu łączymy :roztopione masło z cukrem i cynamonem.
Krok 6 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Z wyrośniętego ciasta ujmujemy 1\3 - rozwałkowujemy na placek który będzie stanowił spód bułeczek. Spód umieszczamy na papierze do pieczenia.
Krok 7 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
pozostałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta , na którym umieszczamy nadzienie .
Krok 8 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Ciasto z nadzieniem zwijamy jak roladę - podsypując mąka, bo ciasto może nam się kleić.
Krok 9 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Następnie kroimy na 2 cm kawałeczki , które umieszczamy na przygotowanym spodzie. Pozostawiamy na 15 minut , aby ciasto lekko urosło.
Krok 10 - Norweskie bułeczki z cynamonem  foto
Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Pieczemy w 170 stopniach. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 02.02.2015 19:28
rewelacyjnie
Malinka 01.02.2015 22:13
Smacznie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat