Nieziemska sałatka z kapustki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    3 kg
  • marchew

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ZALEWA:
-1/2 szkl. cukru
-1 szkl. oleju
-3/4 szkl. octu
-2 łyżki soli

Kapustkę szatkujemy cienko, marcheweczki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach, albo jak ja, kroimy w cienkie paseczki. Cebulkę oczywiście szatkujemy drobno, a czosnek albo drobniutko kroimy, albo wyciskamy.
2.
Wszystkie warzywa oraz 1/3 szkl. cukru mieszamy razem.
3.
Wszystkie składniki zalewy wlewamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i zagotowania.
4.
Gorącą miksturą zalewamy nasze warzywka i mieszamy. Przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy "do góry nogami". Kiedy przestygną, wstawiamy do lodówki i mamy pyszną sałatkę do obiadu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
oluś 15.08.2013 22:32
nie! i cała w tym magia! :)
SmacznaPyza 15.08.2013 18:02
nie pasteryzujemy ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat