Przepis i sposób przygotowania na: Nieziemska sałatka z kapustki
-1/2 szkl. cukru
-1 szkl. oleju
-3/4 szkl. octu
-2 łyżki soli
Kapustkę szatkujemy cienko, marcheweczki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach, albo jak ja, kroimy w cienkie paseczki. Cebulkę oczywiście szatkujemy drobno, a czosnek albo drobniutko kroimy, albo wyciskamy.
2.
Wszystkie warzywa oraz 1/3 szkl. cukru mieszamy razem.
3.
Wszystkie składniki zalewy wlewamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i zagotowania.
4.
Gorącą miksturą zalewamy nasze warzywka i mieszamy. Przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy "do góry nogami". Kiedy przestygną, wstawiamy do lodówki i mamy pyszną sałatkę do obiadu.