Niebo w gębie

Niebo w gębie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • cukier

    0,7 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    500 ml
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    25 dag
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • dżem śliwkowy

    20 dag
  • wiórki kokosowe

    kilka łyżek
  • posypka do ciast

  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Niebo w gębie

Żółtka i białka jaj oddzielamy od siebie. Żółtka miksujemy na puch z cukrem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na 3 blaty. Budyń zagotowujemy na mleku. Gdy budyń wystygnie miksujemy go z margaryną i cukrem pudrem. Pierwszy blat biszkoptowego ciasta smarujemy dżemem, układamy na nim drugi blat i smarujemy 2/3 masy. Na wierzch układamy ostatni blat ciasta, smarujemy pozostałą masą i posypujemy wiórkami oraz posypką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Ada-Gaba 12.03.2013 07:03
pyszne ciacho, poproszę kawałeczek
Rafał10 05.07.2012 11:00
ooooj dosłownie! Niebo w gębie !
Katarzyna87 05.07.2012 09:49
mniam
tessinka 05.07.2012 08:26
Apetyczne ;)
iziona 05.07.2012 06:24
Fajne ciasto i myślę, że nazwa trafiona:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat