Przepis i sposób przygotowania na: Niebiańskie ptysie
Kroki postępowania
Olej zagotować z wodą. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie przypominać puree z ziemniaków). Ciągle mieszając smażyć ok. 3 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Zamiast kremu możecie przełożyć ptysie bitą śmietaną w tym celu należy ubić 500 ml schłodzonej śmietanki 36%. Pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru pudru i jedno małe opakowanie cukry wanilinowego.
Smacznego!
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko dobrze rozmieszać w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Zestawić z palnika i wlać rozmieszaną mąkę. Całość chwilę gotować ciągle mieszając. Pozostawić budyń do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem. Łyżka po łyżce dodawać nasz budyń, ciągle miksować. Na koniec dodać sok z cytryny.
Można również przeroić ptysie i przełożyć kremem.
Ptysie przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.