Napoleonka kremowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko tłuste

    1 litr
  • cukier waniliowy

    6 łyżek
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    2 szkl.
  • jajka

    7 dużych
  • mąka pszenna

    1,5 szkl.
  • cukier puder

  • sól

    duża szczypta
  • ciasto francuskie

    2 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do szerokiego sporego rozndla wlać mleko, dodać dużą szczyptę soli oraz cukier waniliowy i zagotować.
Jajka bardzo dokładnie zmiksować z cukrem, dodać mąkę pszenną i dokłądnie wyrobić.
Masę wlewać na gorące mleko, stale miksując, aż masa zgęstnieje.
Odstawić do zupełnego ostygnięcia.
W tym czasie upiec placki z ciasta francuskiego wg opisu na opakowaniu.
Pozostawić do ostygnięcia.
Masło pozostawić w temperaturze pokojowej, aż zmięknie - zmiksować na puch - dodawać stopniowo chłodny budyń, stale ubijając, aż wszystkie składniki stworzą puszystą masę.
Na spodzie francuskim rozsmarować krem równą warstwą, nakryć drugim ciastem.
Obciążyć deseczką i torebką cukru lub słoikiem z wodą - wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pokroić i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
annagebalska 26.08.2012 06:27
mniam
eagle 01.07.2012 20:14
Natychmiast zjadłoby się takie cudo :))
Habibi 28.06.2012 07:15
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
smerfetka79 17.06.2012 23:46
Uwielbiam to ciasto:))
Ankha 16.06.2012 19:21
Jakie przyjemne kalorie:)
parysek10 16.06.2012 17:30
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat