Napoleonka

Napoleonka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto 1

  • mąka

    15 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • ciasto 2

  • mąka

    15 dkg
  • masło

    15 dkg
  • Krem:

  • mąka

    1 i 1/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Napoleonka foto
Ciasto I:

Do mąki dodajemy żółtko i jajko. Łączymy składniki.
Krok 2 - Napoleonka foto
Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
Krok 3 - Napoleonka foto
Ciasto I odstawiamy.
Krok 4 - Napoleonka foto
Ciasto II:
Mąkę łączymy z masłem.
Krok 5 - Napoleonka foto
Ciasto zagniatamy i odstawiamy.
Krok 6 - Napoleonka foto
Na ciasto pierwsze kładziemy ciasto 2 i kopertujemy ciasta ( składamy z 6 razy)
Krok 7 - Napoleonka foto
Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowane wykładamy na blaszki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach C.
Krok 8 - Napoleonka foto
Krem:
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 9 - Napoleonka foto
Do żółtek dodajemy cukier.
Krok 10 - Napoleonka foto
Następnie dodajemy mąkę i dokładnie łączymy składniki mieszając.
Krok 11 - Napoleonka foto
Mleko gotujemy z masłem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy do miski z żółtkami,cukrem i mąką. Szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Rozmieszane mleko wlewamy do garnka i gotujemy aż zgęstnieje jak budyń.
Krok 12 - Napoleonka foto
Na pierwszy placek wykładamy ostudzony krem.
Krok 13 - Napoleonka foto
Na krem kładziemy drugi placek.
Krok 14 - Napoleonka foto
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 16.01.2014 19:21
Super ciasteczko;)
anusq18 07.01.2014 18:55
uwielbiam takie typu ciasta
Michał2 07.01.2014 12:23
rewelacja boskie
Barbara777 06.01.2014 23:10
moje ulubione
IlonaAlbertos 06.01.2014 21:12
Lubię takie słodkości.
AnielskaSlodycz 06.01.2014 20:52
bardzo ładnie wygląda i ten krem taki soczysty ślinka cieknie.
maciek7 06.01.2014 16:04
przepyszna
everay 06.01.2014 12:53
uwielbiam napoleonkę:)
bietka 06.01.2014 12:47
o raju co za cudne ciasto :)
ssylwiaa 06.01.2014 12:35
bardzo lubię napoleonkę ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat