Napoleon

Napoleon

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Napoleon

2 szklanki mąki z margaryną posiekać nożem. Wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tylko w jedną stronę. Składać i znowu wałkować w tę samą stronę. Przed złożeniem podsypać mąkę. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić. Upiec dwa jednakowe placki na żółty kolor. Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmazać żółtka, wsypać szklankę mąki, cukier waniliowy i wymieszać Przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wyschnięciu posypać pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

malaczarna23 24.11.2011 09:33
super
jola1512 07.07.2011 12:03
dobre
KasiaK90 19.06.2011 08:38
wyglądają świetnie
tomek18 19.03.2011 08:38
pycha
IlonaAlbertos 24.02.2011 22:53
Ciekawy przepis.
cukiereczek 11.11.2010 09:15
fajny przepis
Krzysztof42 04.11.2010 15:23
leon słodki
Klaudia007 27.07.2010 09:10
Sama słodycz:)
anja3107 07.07.2010 13:58
uwielbiam napoleonki ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat