Napoleon

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 szklanki mąki z margaryną posiekać nożem. Wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tylko w jedną stronę. Składać i znowu wałkować w tę samą stronę. Przed złożeniem podsypać mąkę. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić. Upiec dwa jednakowe placki na żółty kolor. Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmazać żółtka, wsypać szklankę mąki, cukier waniliowy i wymieszać Przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wyschnięciu posypać pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 24.11.2011 09:33
super
jola1512 07.07.2011 12:03
dobre
KasiaK90 19.06.2011 08:38
wyglądają świetnie
tomek18 19.03.2011 08:38
pycha
IlonaAlbertos 24.02.2011 22:53
Ciekawy przepis.
cukiereczek 11.11.2010 09:15
fajny przepis
Krzysztof42 04.11.2010 15:23
leon słodki
Klaudia007 27.07.2010 09:10
Sama słodycz:)
anja3107 07.07.2010 13:58
uwielbiam napoleonki ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat