Nalewka z owoców czarnego bzu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstawowe

  • czarny bez

    1 kg
  • woda mineralna

    2 szklanki
  • wódka

    0,5 l
  • spirytus

    0,5 l
  • cukier

    0,5 l

opcjonalnie dodatki

  • cynamon

  • laska wanilii

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały sok wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 23.11.2014 13:20
uwielbiam naleweczki, idealne na zime!
Renata9 23.11.2014 12:16
pyszna naleweczka
Alex_M 23.11.2014 11:25
bardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat