Nalewka z czarnego bzu.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bez czarny

    1 kg
  • spirytus

    1 ltr
  • Goździki całe Prymat

    5 szt
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • cukier

    70 dag
  • woda

    0,6 ltr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przejrzałe owoce czarnego bzu oczyścić,umyć i osuszyć.Przełożyć do słoja i zalać spirytusem rozcieńczonym z 300 ml przegotowanej zimnej wody.Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie przecedzić nalew przez gęste sito wyłożone gazą.
Z 300 ml wody i cukru ugotować syrop,dodać cynamon,gożdżiki i otartą skórkę z cytryny,razem zagotować i wystudzić,a następnie wlać do nalewu spirytusowego,zakręcić i odstawić na tydzień.Po tygodniu przecedzić,zlać do butelek i odstawić na 5-6 miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 20.02.2014 06:56
musi być smaczna
Motorek 28.01.2014 09:06
bardzo dobra
olkaaa 10.01.2014 07:44
chętnie spróbuję
barbara11561 08.10.2013 22:30
pyszna jak .......mmmmmmmmmm
Klausia 05.10.2013 13:33
moja właśnie się robi :D
alaaa 30.09.2013 17:32
ma piękny kolor i smak
IZABELA29 29.09.2013 10:24
może już wypita ?
misia53 29.09.2013 00:50
Beniu , na gotową do Ciebie przyjadę.... nie wypij wszystkiej!
caralajna 28.09.2013 20:28
super, my robimy wino, ale nalewka też musi być pyszna ..i zdrowa na swój sposób
msmors 28.09.2013 14:19
z czarnego bzu jeszcze nie miałam okazji pić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat