Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka truskawkowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
wódka 1/2 l
spirytus 150 ml
cukier 1/2 kg
sok z cytryny 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka truskawkowa

Umyte i osuszone truskawki wkładamy do dużego słoja i zalewamy wódką. Wódka musi przykryć owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciepłe słoneczne miejsce na około 4 dni, codziennie potrząsamy słojem.
Po 4 dniach zlewamy wódkę do butelki i szczelnie zakręcamy.
Do słoja z truskawkami wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i ponownie odkładamy słój w ciepłe i najlepiej słoneczne miejsce, aby owoce puściły sok (ok. 3-4 dni).
Sok zlewamy i dobrze wyciskamy truskawki. Sok łączymy z wcześniej zlanym alkoholem. Przepuszczamy wszystko przez gazę, aby nalewka była klarowna. Do nalewki wlewamy spirytus i przelewamy ja do butelek, które odstawiamy w najlepiej ciemne i chłodne miejsce. Nalewka będzie smakować najlepiej po odstaniu kilku miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 20.02.2017 12:55
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak