Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka malinowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
spirytus 1/2 l
wódka 1/2 l
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka malinowa

Maliny myjemy i oczyszczamy z szypułek i zanieczyszczeń. Następnie maliny układamy do słoi i zalewamy połączeniem spirytusu i wódki. Owoce powinny być całe przykryte warstwą alkoholu. Słoiki zamykamy i odstawiamy mieszaninę na około 6 dni w ciepłe miejsce. Każdego dnia należy potrząsać słoikami. Gdy minie 6 dni zlewamy powstały płyn do butelek, a maliny zostawiamy w słoiku. Maliny zasypujemy cukrem i także potrząsamy słoikiem by powstał syrop. Gdy cukier się rozpuści zlewamy syrop do zlanego wcześniej alkoholu z malin. Maliny odciskamy przez czystą ściereczkę, by żadna kropelka się nie zmarnowała :) Butelki z naszą nalewką odstawiamy najlepiej w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Na taki trunek warto czekać :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiolasmakuje 28.11.2014 18:40
No to na zdrówko! :D
Ola1young 21.11.2014 16:41
na pewno pyszna była :)
Margo1 21.11.2014 14:43
lubię naleweczkę taką
Kluska_87 20.11.2014 13:08
też robiłam :)
engie23 20.11.2014 08:19
uwielbiam takie nalewki
olkaaa 20.11.2014 07:23
bardzo lubię
gusia1000 20.11.2014 00:21
Na pewno jest pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak