Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka bzu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 50 kwiatostanów
cytryna 2 szt
woda 1 litr
cukier 1/2 kg
wódka 0,7 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka bzu

Kroki postępowania

1
Cytryny dokładnie umyć i pokroić na plasterki.
Krok 1 - Nalewka bzu foto
2
Bez umyć i osuszyć , najlepiej zostawić go na ręcznikach papierowych przez kilka godzin
Krok 2 - Nalewka bzu foto
3
W słoiku ułożyć warstwę bzu i plasterki cytryny.
Krok 3 - Nalewka bzu foto
4
Wodę zagotować z cukrem i zalać kwiaty i cytryny. Słoik zakręcić i postawić w słoneczne miejsce na 7 dni. Dwa razy dziennie zamieszać.
Krok 4 - Nalewka bzu foto
5
Po tygodniu syrop przelać przez sito i gazę.
Krok 5 - Nalewka bzu foto
6
Następnie dolać wódki i przelać do butelek . Przechowywać w ciemnym suchym miejscu.
Krok 6 - Nalewka bzu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.08.2016 22:23
Warto zrobić
Renataj 30.07.2016 22:08
Miałam okazję próbować - jest wyśmienita:)
w mojej kuchni 30.07.2016 21:44
ciekawy musi być smak
Madzai 30.07.2016 21:39
Moje smaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak