Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka aroniowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1 kg
wódka 1 l
cukier 2 szkl
cytryna 1 szt
laska wanilii 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka aroniowa

Owoce aronii dokładnie przebieramy i płuczemy. Lekko osuszamy i przekładamy do dużych słoików. Wkładamy do nich po lasce wanilii, dodajemy skórkę z cytryny i sok z nich. Zasypujemy cukrem,dolewamy całą wódkę, zakręcamy, potrząsamy mocno, by wszystko się wymieszało i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3 tygodnie.

Po tym czasie przecedzamy dokładnie nalewkę i przelewamy do butelek, w których będzie stała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.10.2015 08:28
Robiłam w tym roku aroniówkę, ale inną metodą.
MałaMi89 01.10.2015 22:53
Jedna z moich ukochanych nalewek ;) zaraz po pigwówce :D
Renata9 01.10.2015 15:45
Fajna naleweczka :-)
Agnieszka-87-25 01.10.2015 14:53
świetna!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak