Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 2 kg
woda 2 litr
cukier 85 dag
spirytus 0,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka

Do przygotowania nalewki potrzebujemy jeszcze 300 liści wiśni.

Owoce aronii dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 1-2 dni.

Po tym czasie aronię rozmrażamy, dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni i cukier.

Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.

Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Odstawiamy na cały dzień.

Przecedzamy przez gęste sito. Do powstałego soku (mnie wyszło go równo 3 litry), wlewamy 96 % spirytus i dokładnie mieszamy.

Nalewkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy na co najmniej 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Z podanych proporcji otrzymacie mniej więcej 3,5 litra nalewki o 13-14 % alkoholu. Jeśli wolicie mocniejsze trunki, możecie dodać nieco więcej spirytusu, ale wtedy polecam także zwiększyć ilość cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak