Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka
Owoce aronii dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 1-2 dni.
Po tym czasie aronię rozmrażamy, dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni i cukier.
Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Odstawiamy na cały dzień.
Przecedzamy przez gęste sito. Do powstałego soku (mnie wyszło go równo 3 litry), wlewamy 96 % spirytus i dokładnie mieszamy.
Nalewkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy na co najmniej 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Z podanych proporcji otrzymacie mniej więcej 3,5 litra nalewki o 13-14 % alkoholu. Jeśli wolicie mocniejsze trunki, możecie dodać nieco więcej spirytusu, ale wtedy polecam także zwiększyć ilość cukru.