Naleśnikowe szaszłyki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kto z nas nie lubi naleśników, chyba każdy je uwielbia. Dzisiaj przygotowałam właśnie takie naleśnikowe szaszłyki. Kiedyś w jakiejś reklamie podpatrzyłam.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na ciasto naleśnikowe

  • mąka pszenna

    125 gramów
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • mleko

    200 gramów
  • cukier

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki

dodatkowo;

  • winogrona czerwone

    250 gramów
  • winogrona zielone

    250 gramów
  • banan

    2 sztuk
  • masło czekoladowe

    0.5 słoika
  • serek waniliowy

    1 opakowanie
  • masło do smażenia

    60 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę. Odstawić na 20-30 minut.
Na patelni roztopić odrobinę masła, wlać porcję ciasta, rozlać po całej patelni i smażyć cienkie naleśniki z obu stron. Dowolne owoce umyć i osuszyć.
Banany obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry.
Ciepłe naleśniki posmarować masłem czekoladowym i zwinąć w rulon, następnie pokroić w 1,5 cm plastry.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno winogrono ciemne, naleśnik, banan, winogrono jasne i tak do końca patyczka.
Część naleśników posmarować serkiem waniliowym i zrobić tak samo jak z masłem czekoladowym.

Bożena Matuszczyk
Rada; Szaszłyki zaczynać od owocu i kończyć na owocu. Można przygotować z dowolnymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:48
na pewno sa dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat