Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowa zapiekanka
Jajka roztrzepałem widelcem z odrobina soli i mlekiem. Energicznie mieszałem, dodałem stopniowo mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem na 10 minut.
Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie.
Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.
Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki.
Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon.
Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki.