Naleśniki ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • 2 szklanka mleka

  • 2 szklanka mąki

  • szczypta soli

  • 2 łyzki cukru

  • olej do smażenia

  • Farsz:

  • 500 g szpinaku

  • 1 łyżka masła

  • ulubione przyprawy

  • ząbek czosnku

    1 ząbek
  • feta

    150 g
  • olej

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka , dodajemy sól, cukier, olej i miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Wlewamy na patelnię olej i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.

Przygotowujemy farsz do naleśników. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aby je zeszklić. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to go myjemy, osuszamy i kroimy, i dodajemy do cebuli. Jeżeli jest to szpinak mrożony dodajemy go bez wcześniejszego rozmrażania. Smażymy tak długo aż szpinak stanie się miękki, po czym dodajemy pokrojony ser feta. Dusimy na małym ogniu aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy przyprawami do smaku i zdejmujemy z ognia.

Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w rulon. Naleśniki doskonale smakują polane śmietaną, lub sosem czosnkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 20.03.2013 18:59
Pyszne i ładnie podane :-)
babajaga1969 20.03.2013 14:42
takiego naleśnika zjadłabym z przyjemnością :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat