Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane z pieczarkami, ryżem i serem
Cebulę i marchew obrałam, marchew starłam na tarce jarzynowej a cebulę posiekałam drobno. W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam warzywa. Gdy zaczęły się rumienić dorzuciłam oczyszczone dokładnie i starte na dużych oczkach tarki pieczarki, smażyłam razem kilka chwil po czym dosypałam wypłukany i osączony ryż. Wlałam bulion (może być zwykła woda), dodałam masło i dusiłam aż ryż był prawie miękki. Dodałam przyprawy (1 łyżeczkę ziół prowansalskich, po 1/2 łyżeczki papryki i pieprzu, sól do smaku, dusiłam do miękkości ryżu i gdy wchłonął całą wodę odkryłam i mieszając jeszcze odparowałam żeby farsz nie był wodnisty, odstawiłam do wystudzenie. Ser starłam. 3/4 dodałam do farszu, wymieszałam. Nakładałam po 2 łyżki na każdy naleśnik i zwijałam w rulony. Ułożyłam je na żaroodpornym półmisku, posypałam serem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 20-30 min.. Podałam z sałatą i sosem pomidorowym