Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka przesiana
40 dag -
jajko
2 szt -
mleko 3,2%
200 ml -
sól
-
pieczarki
30 dag -
cebula
1 szt -
oliwa
1 łyżka -
pietruszka zielona
1 łyżka -
woda
200 (źródlana) -
ser gouda
1 łyżka -
ser gouda
1 (tarty)
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z pieczarkami.
Wykonanie:
Naleśniki należą do tych dań, które zrobi każdy. Mogą stanowić deser ,jak też danie obiadowe. Dzisiaj podaję przepis na smaczny i pożywny obiad. Przepis może być inspiracją, bo wszystko zależy od naszego apetytu i wyobraźni, a do naleśników pasuje każdy składnik.
Wszystkie składniki ciasta, zmiksować i odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać posiekane pieczarki i przesmażyć. Dodać sól, pieprz ,starty ser i zieloną pietruszkę, wymieszać
Na naleśnikarce (patelnia o niskim rancie) smażymy cienkie naleśniki. Możemy smażyć na patelni przepędzlowanej olejem, przetartej słoninką lub przekrojoną cebulą. Wypróbujcie co Wam odpowiada.
Nakładamy farsz i zwijamy ruloniki. Ruloniki układamy na patelni, posypujemy startym serem, przykrywamy i podgrzewamy do stopienia sera. Bezpieczniejsza wersja- ułożyć ruloniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Możemy podać z sosem pomidorowym.
Życzę smacznej i udanej zabawy:)
Komentarze (7)