Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    3/4 szklanki
  • woda gazowana

    1/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Nadzienie

  • jabłka

    7 szt
  • cukier trzcinowy

    5 łyźek
  • masło

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku

Dekoracja

  • bita śmietana w sprayu

  • Cynamon mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami foto
Wymieszać w misce mąkę, mleko , wodę gazowaną, jajko, sól, cukier, olej na gładką masę i usmażyć 4 naleśniki wlewając od czasu do czasu odrobinę oleju na patelnię.
Krok 2 - Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami foto
Pokroić jabłka na ćwiartki i następnie wzdłuż na mniejsze dość grube cząstki.
Krok 3 - Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami foto
Na rozgrzana patelnię dać cukier i jak się rozpuści to dodać masło.
Krok 4 - Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami foto
Do karmelu dodać pokrojone jabłka. Przykryć i smażyć ok 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą miękkie ale nie rozpadające się. Pod koniec posypać jabłka cynamonem.
Krok 5 - Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami foto
Nałożyć gorące skarmelizowane jabłka na naleśniki, złożyć na pół i udekorować bitą śmietaną i cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 18.03.2015 13:03
takie słodkości lubię zjeść
Aleksandra/Olcia 18.03.2015 12:23
mniam mniam apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat