Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Naleśniki
-
mąka
300 g -
jajko
-
mleko
250 ml -
woda
1/2 szkl. -
pomidor
najlepiej malinowy -
olej
1 łyżka -
sól
-
majeranek
1/2 łyżki
Farsz
-
pieczarki
30 dag -
ser tarty
30 dag -
wędlina
10 dag -
śmietana
duża u mnie 12% -
rozmaryn
-
oregano
-
sól
-
bazylia
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
cebula
2 większe -
masło
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
2 łyżeczki+odrobina wody
Dodatkowo
-
bazylia świeża
Przepis i sposób przygotowania NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM
Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Naleśniki wypełniam farszem, składam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałym serem, zapiekam do jego rozpuszczenia się. Gotowe naleśniki posypuję posiekaną bazylią.
Komentarze (10)