Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z dżemem śliwkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
olej do smażenia
śliwki węgierki 1 kg
cukier brązowy 2 łyżki
miód pszczeli 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z dżemem śliwkowym

Mąkę pszenną wymieszałam uprzednio z cukrem waniliowym.Dolałam mleko, wbiłam jajo i całość zmiksowałam na gładkie ciasto. Na patelni rozpuściłam tłuszcz 1 płaska łyżeczka oleju. ( tylko tyle aby naleśnik się usmażył)..gdy naleśnik się podsmażył, odwróciłam na drugą stronę. Czynność powtarzałam z tłuszczem i każdym naleśnikiem.Wyłożyłam na talerze. Przygotowałam dżem: Na patelnię wrzuciłam czyste, wydrylowane śliwki. Podsypałam cukrem oraz miodem..Smażyłam pod przykryciem ,co jakiś czas mieszając na wolnym ogniu. Taką konfiturą od razu nadziewałam naleśniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 24.09.2012 10:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak