Naleśniki szpinakowe z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • szpinak mrożony

    100 gram
  • woda

    3/4 szklanki
  • mleko 3,2%

    3/4 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

Nadzienie

  • pieczarki

    500 gram
  • cebula

  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • tymianek Prymat

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sól do smaku

  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Dodatkowo

  • ser żółty

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto
Szpinak i wodę umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Połączyć z jajkami mlekiem, olejem i solą. Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste, dodać więcej mleka ( zależy to od wilgotności szpinaku). Smażyć jak tradycyjne naleśniki.
Krok 2 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto
Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać śmietankę, doprawić i na koniec dodać bułkę tartą.
Krok 3 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto
Smarować naleśniki nadzieniem, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 4 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto
Posypać startym serem i zapiekać 7 minut w temp. 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat