Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki pszenno-owsiane z twarożkiem malinowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO naleśnikowe

mąka pszenna 2 szkl.
mąka owsiana 1 szkl.
jajko 3 duże
olej z pestek winogron 3-4 łyżki
mleko 2 szkl.
woda ciepła 2 szkl.
sól duża szczypta

SEREK malinowy

serek śmietankowy 500 g
cukier puder do smaku
maliny świeże 350 g
syrop malinowy do smaku

Porada

Z braku domowego syropu malinowego można użyć niewielkiej ilości dżemu malinowego dla wzmocnienia smaku twarożku.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki pszenno-owsiane z twarożkiem malinowym

~ CIASTO NALEŚNIKOWE:
Mąkę owsianą zmiksować wstępnie z ciepłą wodą i pozostawić na 30 minut, aby napęczniała.

Mąkę pszenną zmiksować z jajkami, mlekiem, solą i olejem z pestek winogron, a na końcu dodać napęczniałą mąkę owsianą i ponownie dokładnie zmiksować.
Odstawić ciasto na 15-20 minut, aby odpoczęło.

Usmażyć naleśniki (najlepiej na 2 patelniach na raz) smarując je olejem przed pierwszą porcją ciasta. Gotowe układać w piramidkę i co kilka sztuk odwracać całość spodem do góry, aby ładnie zaparowały i zmiękły.

~ SEREK MALINOWY:
Maliny zmiksować na mus, przetrzeć przez sitko celem usunięcia pestek. Przecier zmiksować z twarożkiem śmietankowym i doprawić w trakcie miksowania cukrem pudrem oraz domowym syropem malinowym.

Gotowe naleśniki smarować przygotowanym twarożkiem i składać w trójkąty lub zwijać w ruloniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 02.12.2014 15:00
Uwielbiam naleśniki w każdej postaci,w takiej wersji także z pewnością by mi posmakowały.
IwonaDD 02.12.2014 13:52
bardzo fajny przepis
Aleksandra/Olcia 02.12.2014 13:14
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak