Naleśniki

Naleśniki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • mąka

    2 szklanki
  • mleko

    500 ml
  • sól

    szczypta
  • olej

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepać z solą. Dodać przesianą mąkę i stopniowo wlewać mleko. Wszystko dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej użyć miksera, nie będzie wtedy grudek w cieście). Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć (bez dodawania tłuszczu) na nieprzywierającej patelni na kolor jasnozłoty.
Naleśniki są doskonałe do krokietów i sera (łatwo je obsmażyć, nie powinny być grube) ale także do skonsumowania z dowolnym dodatkiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

12.08.2011 15:00
zawsze na czasie

agata1722

12.08.2011 15:00
zawsze na czasie

agata1722

12.08.2011 15:00
zawsze na czasie

agata1722

12.08.2011 15:00
zawsze na czasie

agata1722

12.08.2011 15:00
zawsze na czasie

marta1371

16.04.2011 22:54
moje ulubione zwłaszcza z białym serem

raspberry

13.04.2011 17:52
faktycznie do krokietów są doskonałe! same też są smaczne :)

MAŁGORZATA108

06.04.2011 21:53
Śniadaniowy standard.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat