Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

20 ciastek

  • olej

    100 ml
  • cukier

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    200 gram

Dodatkowo

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • orzechy nerkowca

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)  foto
Orzechy należy posiekać, ale na niebyt drobne kawałki.
Krok 2 - Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)  foto
Jajko zmiksować z cukrem, a następnie połączyć z olejem.
Dodać mąkę i sok z cytryny.
Masę dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu do ciasta wmieszać orzechy.
Krok 3 - Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)  foto
Następnie z masy należy uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ostępy nie muszą być bardzo duże.)
Krok 4 - Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)  foto
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18-20 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być zarumienione, sprężyste, ale nie do końca twarde.)
Krok 5 - Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)  foto
Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
(Dodatkowo część ciasteczek obtoczyłam w mleku w proszku. Nie polecam pudru, bo będą zbyt słodkie.)
Są kruche, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Możecie do nich dodać ulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie bakalie albo czekoladę - użyjcie mniej cukru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:31
Fajne ciastka
Ela15 24.10.2016 18:31
świetne ciastka
Margo1 23.10.2016 17:14
Chyba takich nie robiłam
Patrycja33 23.10.2016 12:03
uwielbiam nerkowce, wiec na pewno by mi smakowały Twoje ciasteczka:-)
Habibi 22.10.2016 10:30
Lubię piec i zjadać włoskie ciasteczka na oleju i winie, dlatego i tych muszę spróbować :)
Diana Rusiłowicz 22.10.2016 08:52
Fakt kcal też sporo :)
Kuchenka 21.10.2016 08:46
świetna bomba kaloryczna :)
Diana Rusiłowicz 21.10.2016 00:22
Zgadza się :)
IKrakowianka 20.10.2016 21:26
proste i pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat