Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze ciasto Toffi
Formę wykładamy herbatnikami.
Masa 1: Masło gotujemy z mlekiem. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewamy gorące mleko cały czas wolno miksując (należy pamiętać, że nie odwrotnie wlewamy!). Całość zagotować, aż zgęstnieje jak budyń. Żelatynę (2 łyżeczki) zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, lekko ją podgrzać aż się rozpuści i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylewamy na herbatniki. Na masę kolejna partia herbatników.
Masa 2: Puszkę z mlekiem toffi gotujemy pod przykryciem 3 godziny, lekko studzimy i rozsmarowujemy na herbatnikach. Najlepiej użyć gotowej masy, którą wystarczy zmiksować do uzyskania gładkiej masy i rozsmarować. Nałożyć na karmel krakersy, lekko dociskając.
Masa 3: Śmietanę ubić, dodać 3 łyżki cukru pudru. Żelatynę (2 łyżeczki) zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, lekko ją podgrzać aż się rozpuści i delikatnie wymieszać z odrobiną masy, a potem z całością. Masę wyłożyć na krakersy. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Trzymać w lodówce.