Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bataty

    2 szt
  • marchewki

    3 szt
  • oliwa

  • majonez

    5 łyżek
  • sok z cytryny

do smaku

  • tymianek Prymat

  • czosnek granulowany Prymat

  • sól morska

  • pieprz kolorowy prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki foto
Bataty i marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2 - Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki foto
Wsypujemy warzywa, polewamy oliwą i obficie posypujemy tymiankiem. Pieczemy do momentu aż chipsy będą zarumienione i al dente.
Krok 3 - Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki foto
W międzyczasie przygotowujemy dip: do majonezu dodajemy sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z warzywnymi chipsami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 21.03.2018 15:52
Z sosem to super przekąska na imprezę i nie tylko. :)
anka1988 21.02.2017 12:26
robiłam ale marchewki, też były smaczne
dominique 08.02.2017 14:15
Ciekawa alternatywa dla zwykłych chipsów :)
ALAGOR 07.01.2017 14:40
Robiłem - polecam!
benka 07.10.2016 19:56
Lubię takie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat