Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

bataty 2 szt
marchewki 3 szt
oliwa
majonez 5 łyżek
sok z cytryny

do smaku

Tymianek suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki

Kroki postępowania

1
Bataty i marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 1 - Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki foto
2
Wsypujemy warzywa, polewamy oliwą i obficie posypujemy tymiankiem. Pieczemy do momentu aż chipsy będą zarumienione i al dente.
Krok 2 - Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki foto
3
W międzyczasie przygotowujemy dip: do majonezu dodajemy sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z warzywnymi chipsami.
Krok 3 - Na ciepło: Chipsy ze słodkiego ziemniaka i marchewki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 21.03.2018 15:52
Z sosem to super przekąska na imprezę i nie tylko. :)
anka1988 21.02.2017 12:26
robiłam ale marchewki, też były smaczne
dominique 08.02.2017 14:15
Ciekawa alternatywa dla zwykłych chipsów :)
ALAGOR 07.01.2017 14:40
Robiłem - polecam!
benka 07.10.2016 19:56
Lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak