Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Musztardowy hamburger z grilowanym boczkiem, kiszonym ogórkiem i karmelizowaną w miodzie cebulą

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe
500 g~ram
cebula
2 sztuka
boczek wędzony
4 plaster
ogórek kiszony
1 sztuka
miód
3 łyżka
bułka
4 sztuka
oliwa
1 łyżka
ocet balsamiczny
2 łyżka
sałata lodowa
4 liść
sól
0,5 łyżka
Sklep Prymat
pieprz
0,5 łyżeczka
Sklep Prymat
musztarda
4 łyżka
Sklep Prymat
keczup pikantny
4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowy hamburger z grilowanym boczkiem, kiszonym ogórkiem i karmelizowaną w miodzie cebulą

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w krążki. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szczyptę soli i dusimy kilka minut co chwilę mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy, aż płyn odparuje. Wtedy wlewamy miód i całość smażymy około 2 minut. Przygotowujemy mięso. W misce mieszamy mięso z musztardą (ja dodaję musztardę bawarską, ale można dodać inną według uznania), solą i pieprzem. Formujemy kotlety i grillujemy około 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. W międzyczasie przekrawamy bułki na pół i kroimy w plastry ogórka. Gdy mięso jest gotowe na patelni grillujemy bułki i plastry boczku po kilka sekund z każdej strony. Następnie "składamy" hamburgera. Bułki smarujemy ketchupem, na spód kładziemy po liściu sałaty, mięso, boczek, ogórek, karmelizowaną cebulę i przykrywamy bułką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak