Przepis i sposób przygotowania na: Muszle makaronowe z kurkami i boczkiem w sosie
.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu al dente.
Kurki oczyszczamy myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku następnie większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę roimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy patelnie wrzucamy pokrojony boczek smażymy, aż się zarumieni i go zdejmujemy. Następnie na patelnie dodajemy masło i cebulę, smażymy ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmięknie i dodajemy kurki i dusimy ok. 5 min.
Odejmujemy połowę usmażonych kurek dodajemy śmietanę i chwilkę smażymy, aż sos delikatnie zgęstnieje doprawiamy sola pieprzem. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego.
Do odłożonej połowy kurek dodajemy podsmażony boczek i natkę pietruszki mieszamy i nadziewamy muszle. Nadziane muszle układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy 15-20 min.
Podajemy gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.