Muszle makaronowe z kurkami i boczkiem w sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie - pyszne i szybkie danie, a do tego proste w przygotowaniu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

grzyby,śmietana,kurki,boczek

  • makaron muszle

    16 szt.
  • kurki świeże

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    20 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • parmezan

    30 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    0.5 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

.

Krok 1 - Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie foto

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu al dente.
Kurki oczyszczamy myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku następnie większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę roimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy patelnie wrzucamy pokrojony boczek smażymy, aż się zarumieni i go zdejmujemy. Następnie na patelnie dodajemy masło i cebulę, smażymy ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmięknie i dodajemy kurki i dusimy ok. 5 min.

Krok 2 - Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie foto

Odejmujemy połowę usmażonych kurek dodajemy śmietanę i chwilkę smażymy, aż sos delikatnie zgęstnieje doprawiamy sola pieprzem. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego.

Krok 3 - Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie foto

Do odłożonej połowy kurek dodajemy podsmażony boczek i natkę pietruszki mieszamy i nadziewamy muszle. Nadziane muszle układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy 15-20 min.
Podajemy gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat