Muszelki z masą makową

Muszelki z masą makową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    500 g
  • masło

    100 g
  • miód płynny

    1 szklanka
  • rodzynki

    1 szklanka
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • skórka pomarańczowa

    250 g
  • aromat rumowy

  • makaron muszelki

    ok.25-30 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak wsypać do garnka i zalać wodą następnie zagotować. Po ok. 30 minutach odcedzić na sicie. Następnie zmielić go 2-3 krotnie. Rodzynki opłukać, orzechy włoskie posiekać i dodać do masy makowej następnie dodać skórkę pomarańczową oraz zapach. Masło roztopić z miodem, troszkę ostudzić i również dodać do masy maskowej. Dokładanie wymieszać. Makaron ugotować, odcedzić i ostudzić. Tak przygotowaną masę włożyć w zagłębienia muszelek. Udekorować skórą pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

09.11.2016 15:43
Będzie dobre danie na wigilię, zamiast klasycznych klusków z makiem.

msmariusz

01.09.2015 00:05
danie ładnie wygląda i kolorowo

Małgorzata Pin

30.08.2015 20:34
Ciekawe połączenie składników.

halina17

30.08.2015 18:58
Pomysłowo - na słodko.

fotoviderek

30.08.2015 17:58
Ciekawa propozycja :)

Stenka

30.08.2015 17:41
smaczne danie, może być wigilijne

Ania67

30.08.2015 16:53
Ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat