mus z marakują

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko skondensowane

    300 ml
  • jajko

    1 ekologiczne
  • cukier

    2-3 łyżki
  • żelatyna

    2,5 łyżeczki
  • marakuja

    1 owoc
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z 1/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, na końcu stopniowo dolewać żółtko z mlekiem i mieszając doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Zdjąć z gazu. Żelatynę rozpuścić i dodać do mleka. Całość odstawić do ostygnięcia.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Połowę miąższu marakui dodać do mleka resztę zostawić do dekoracji.
Białko dodać do do mleka i delikatnie zamieszać, przelać do szklanych salaterek, szklaneczek i wstawić do lodówki do zesztywnienia. Można zostawić w naczyniach lub wyjąć przez wstawienie na chwilę do ciepłej wody i przełożenie na talerzyk
Przed podaniem udekorować owocem i zielonym listkiem mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (46)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 06.01.2014 19:59
smaczne to musi być! :D
IwonaKa 08.11.2013 00:19
świetny deser,na pewno by mi smakował
czekoladka_m 17.10.2013 13:10
Bardzo lubię takie puszyste musy z owocami:)
Krystyna32 17.09.2013 09:37
fajny deserek
Ela15 09.08.2013 08:12
muszę spróbować
olkaaa 05.08.2013 07:31
jeszcze takiego nie jadłam
ben-ka 01.07.2013 09:50
deserek palce lizać:)
Ola1984 24.05.2013 20:03
Bardzo fajna propozycja na deser :)
mirosława4 08.05.2013 18:55
zjadłabym chociaż odrobinkę :)
AURELKA 26.04.2013 19:35
bardzo efektowny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat